Daytraden crypto uitleg en tips [2023]
28 februari 2023 

Daytraden crypto uitleg en tips [2023]

Wil je graag extra geld verdienen en ben je benieuwd wat daytraden crypto precies is en hoe het werkt? Wij vertellen het je hier!

Wat is crypto daytrading?

Daytrading is een soort speculatief investeren waarbij handelaren financiële instrumenten op dezelfde handelsdag kopen en ook weer verkopen.  Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen en verkopen op 1 dag, maar je kunt ook crypto daytraden.

Je koopt dan bijvoorbeeld 's ochtends voor een bepaald bedrag cryptocurrency aan, en deze verkoop je later op de dag weer met (als je het goed doet) winst.

Voorbeeld crypto daytraden

Het is vrijdagochtend 9.35 uur en Bitcoin (BTC) staat op € 40590,60. Een daytrader denkt dat de prijs van Bitcoin zal stijgen, dus koopt hij in voor € 1000.

Om 13.40 uur is de prijs van Bitcoin gestegen naar € 42326,04 - een prijsstijging van € 1735,44, of een stijging van 4,1%. Als de handelaar nu verkoopt, kan hij een winst van € 41 minus kosten incasseren.

Als alternatief kan onze cryptohandelaar het afwachten en kijken of de prijs gedurende de dag nog verder verandert. Wanneer hij op dezelfde handelsdag de aangekochte Bitcoins verkoopt, staat deze strategie bekend als cryptocurrency daytrading.

daytraden crypto

Gaan traden of lange termijn investeren ?

Wat jou misschien opvalt, is dat daytraden crypto heel anders is dan andere vormen van geld verdienen met crypto.

Bij meer typische beleggingen zal je cryptovaluta kopen en deze maanden of jaren vasthouden en gaan voor winst op de lange termijn. Dit staat ook bekend als HODLing. Met crypto daytrading realiseer je jouw winst of verlies op dezelfde dag.

Daarnaast kan jij als trader winst maken onafhankelijk van welke kant de prijs op gaat. Daadwerkelijke day trade gebeurt dus bijvoorbeeld in de vorm van margin trade of futures trade. Hier kan jij zogenaamd long of short gaan: Als je verwacht dat de prijs omhoog gaat ga je long, verwacht je dat de prijs omlaag gaat ga je short.

In ons voorbeeld hierboven beweegt de waarde van de cryptomunten slechts ongeveer 4%, wat een winst oplevert van minder dan € 40 (incl transactiekosten) op een inleg van € 1000. Omdat deze winsten relatief klein zijn, zullen traders  vaak hefboomwerking gebruiken om hun winst te vergroten.

Cryptocurrency daytraden met een hefboom

In dit voorbeeld, neemt onze handelaar X10 hefboomwerking op zijn transactie. Hefboomwerking is het nemen van een kortlopende lening van de platform waarop jij handelt die wordt gegarandeerd door jouw rekeningsaldo. Dus in plaats van een positie van € 1000 in te nemen, koopt de crypto trader in feite € 10.000 aan Bitcoin.

Met x10-hefboomwerking wordt de winst van dezelfde transactie €400,- in plaats van €40,- 

Cryptomunten bewegen in kleine stappen, daarom wordt ook op de cryptomarkt soms de hefboomwerking gebruikt.

Wanneer de markt zich in plaats daarvan tegen onze handelaar keert, kan hij zijn hele inleg verliezen. Dit is voor beginnende daytraders dan ook een riskante tactiek. Wanneer je het goed aanpakt en bijvoorbeeld eerst een crypto cursus volgt, kan dit heel lucratief zijn.

Hoe leer je daytraden met cryptocurrency?

Het is niet aan te raden om zonder kennis te gaan daytraden. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je het aan kunt pakken, wat de voordelen en wat de nadelen zijn en welke eigenschappen je nodig hebt.

Wanneer je echter serieus overweegt er werk van te maken en er flink wat extra geld mee te verdienen, kun je eigenlijk niet zonder een goede cursus. In Nederland zijn er een aantal experts die jou alle kneepjes van het vak kunnen leren.

crypto daytrading cursus

Daytraden met crypto

Is gaan daytraden met crypto om dagelijks extra geld te verdienen voor iedereen een goed idee?

Daytraden kan zeker een goed idee zijn wanneer je het juiste temperament hebt en de wens hebt om hard te werken en elke dag te leren. Maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Het is belangrijk om te onthouden dat crypto daytraden voor de kost niet altijd gemakkelijker zal zijn of minder tijd zal kosten dan een typische 9 tot 5 baan.

Het enige dat je nodig hebt om te daytraden met crypto's is een internetverbinding en voldoende kennis.

Maar hoewel day trading toegankelijker is geworden voor particuliere beleggers, is het voor beginners nog steeds een uitdagende branche om te betreden. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Wanneer je succesvol bent met het maken van trades, kun je je leven veranderen. Maar je krijgt geen garanties.

Voordelen daytraden crypto

 1. Je bent je eigen baas
  Crypto handel voor de kost is net als of je een eigen bedrijf begint. Je kunt werken waar en wanneer je wilt en hebt het succes in je eigen hand. Dus als jij de discipline hebt om als zelfstandige te werken, kan crypto daytraden jou veel vrijheid geven.

 2. Lage kosten
  Voor crypto handel heb je alleen een goede internetverbinding, een laptop (of smartphone) en wat startkapitaal nodig. Het is aan te raden wel eerst een cursus te volgen (tip: download hier alvast een gratis e-book). Je hoeft verder geen grote investeringen vooraf te doen, je hebt geen kantoor nodig en geen personeel.

 3. 100% eigen tijd indelen
  Wanneer je gaat traden kun je t is dat jij meer flexibiliteit hebt in jouw werkuren. De markt is altijd open, dus er is altijd wel wat actie te vinden. Als je je schema zelf mag bepalen, kan je leven volledig veranderen.

 4. Thuiswerken
  Tijdens de COVID-19-pandemie ontdekten veel mensen dat thuiswerken veel voordelen heeft. Er gaat niets boven opstaan om 8:55 en 5 minuten pendelen naar je werkkamer.

 5. Aanzienlijke potentiële inkomsten
  In tegenstelling tot andere vormen van beleggen, kunnen traders zeer snel grote hoeveelheden kapitaal verdienen.

 6. Het is spannend
  Daytraden is een spannende baan met veel ups en downs. Het is uitdagend en vereist discipline en veel kennis, dus je zal nooit willen stoppen met jezelf te verbeteren. Wanneer je dit echter meer ziet als nadeel, is daytrading misschien niet helemaal jouw ding.

Nadelen daytrading crypto

Naast de voordelen die daytraden met crypto met zich meebrengt, kleven er ook nadelen aan. Helemaal wanneer je ervoor kiest om het fulltime te gaan doen. Wanneer je gaat traden naast je baan of naast andere activiteiten, wegen sommige nadelen minder zwaar.

 1. Voor sommigen kan het te eenzaam zijn
  Als professioneel daytrader breng je veel tijd alleen voor je scherm door. Hoewel reguliere banen hun nadelen hebben, kunnen de sociale aspecten van teamwerk soms ook wel fijn zijn. Natuurlijk kun je je wel aansluiten bij een traders community of ergens een werkplek huren zodat je toch wat meer het sociale aspect in je dag kan integreren.

 2. Een gebrek aan loopbaanontwikkeling
  In een reguliere baan doe je in de loop van de jaren ervaring op en boek je vooruitgang. Denk niet alleen aan meer salaris, maar ook aan meer verantwoordelijkheid, een nieuwe functie etc.  Als je dagelijks handelt voor de kost, is de enige "vooruitgang" die jij maakt zelf steeds beter worden en je winst verhogen. Je kan nog zoeken naar andere manieren om jezelf uit te dagen zoals te traden voor anderen, of het geven van cursussen over technische analyse, cryptocurrency zoals Bitcoin of trading in het algemeen.

 3. Inconsistente inkomsten
  Een van de beste dingen van een salaris is dat je elke maand een vast bedrag op je rekening gestort krijgt. Je weet precies wat je inkomsten voor de komende periode zullen zijn. Daytraden met cryptomunten kan wegens de hoge volatiliteit wisselende resultaten geven. Het is niet zeker dat je elke maand een goede winst maakt, en je kunt zelfs je hele inzet verliezen.

 4. Crypto daytraden is stressvol
  De hoge volatiliteit en onvoorspelbare aard van de cryptomarkt kan daytraden met crypto een stressvolle aangelegenheid maken. Als je er gevoelig voor bent, kan deze spanning je leven op een negatieve manier beïnvloeden.

 5. Hoeveel geld heb je nodig om te starten?
  Het kapitaal dat je nodig hebt wanneer je fulltime wilt handelen, hangt af van verschillende factoren. Als jij day trading doet vanuit Nederland, heb je aanzienlijk meer kapitaal nodig dan daytraders in een land met een lager inkomen. Een goede algemene regel voor iedereen die met handelen wil beginnen, is om voldoende geld te hebben voor ongeveer 3-4 maanden. Deze reserve zou voldoende moeten zijn terwijl jij ervaring opdoet met crypto traden.

crypto daytrading tips

Hoeveel verdien je met daytraden crypto?

Je krijgt bij het daytraden van digitale valuta geen garanties. Je verdient niet standaard een vast bedrag per maand in crypto's. Hoeveel je eraan overhoudt, hangt af van hoeveel kennis je hebt, hoe goed je handelt en hoe je omgaat met de risico's.

Cryptocurrencies kunnen soms wel 20% in waarde omhoog of omlaag gaan in een dag tijd. In die zin is er de mogelijkheid om jouw investering binnen enkele dagen te vermenigvuldigen of bijna helemaal te verliezen. Daardoor is het ook moeilijk om een gemiddelde winst aan te geven.

Starten met crypto daytrading : 6 tips

Voor beginners kan de cryptocurrency markt overweldigend zijn. Wil je een goede start maken als beginnende daytrader? Dan hebben we de volgende tips voor je:

 1. Open een demo account
  Oefening baart kunst! Beginnende daytraders kunnen het beste eerst een demo account openen om te oefenen. Je handelt dan nog niet met echt geld en je kunt vertrouwd raken met de materie zonder dat je je inleg kan verliezen. Probeer maar eens je fictieve inleg te verveelvoudigen! Een demo account waar je trades kunt oefenen, kun je bijvoorbeeld aanmaken bij Trading View of Binance.

 2. Verdiep je in cryptovaluta en trading
  Grote crypto exchanges zoals Binance bieden een uitgebreide academy om de eerste stappen in crypto daytrading te leren. Ook op Youtube kun je veel educatieve video's vinden om een eerste indruk te krijgen hoe daytraden met crypto werkt. Daarnaast is Reddit ook een goede bron informatie. Wanneer je het in één keer goed wilt aanpakken, dan kun je het best starten met een cursus over daytrading of het maken van technische analyses.
 3. Een trading strategie ontwikkelen en testen
  Beginners kunnen niet van de ene op de andere dag van start. Je hebt een goede strategie nodig, en je moet de cryptomarkt begrijpen. Voor het ontwikkelen van een goede strategie heb je tijd en kennis nodig, maar het is de enige weg naar succes. Geen twee strategieën zullen precies hetzelfde zijn, wat logisch is omdat geen twee traders precies hetzelfde zijn. Om een strategie te vormen, moet je enig idee hebben over hoe de cryptomarkt werkt.

  Je moet deze vraag kunnen beantwoorden: waarom denkt je dat jij geld kunt verdienen met crypto daytrading? Is het omdat je goed bent in technische analyse en het lezen van grafieken, of heb je een hoog ontwikkeld gevoel van hoe mensen reageren op bepaalde ontwikkelingen? Weet jij alles van het software ecosysteem dat achter een cryptocurrency schuilt of ben je een programmeur en snap je precies hoe de blockchain werkt? Gebruik alles waarvan jij denkt dat het in jouw voordeel is om jouw strategie op te bouwen. Maar onthoud: test het altijd eerst met een demo account.

 4. Gebruik alleen geld wat je kunt missen
  Je bewust zijn van de risico's is een fundamenteel onderdeel van succesvol handelen. Succesvolle traders gebruiken doorgaans niet meer dan 2% van hun kapitaal voor elke transactie. Zelfs de beste strategieën bieden geen echte garanties, dus zorg ervoor dat je niet te kwetsbaar bent als de markt zich onverwachts anders ontwikkelt dat je had verwacht.

 5. Stop nooit met leren
  Wanneer je wilt slagen, moet je bereidt zijn om tijd te investeren en altijd bij te blijven leren. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en investeer in je kennis.

Wordt een succesvolle crypto trader!

Succesvol crypto daytraden is lang niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen geven snel op. Bepaalde eigenschappen geven je echter een goede kans op succes. Zijn deze op jou van toepassing?

 1. Analytisch vermogen
  Over het algemeen worden de cijfers gevisualiseerd door grafieken die patronen en indicatoren uit technische analyse (TA) bevatten. Een goede handelaar moet de onderliggende gegevens die in deze visuals worden weergegeven, snel kunnen begrijpen en verwerken.

 2. Zelfbeheersing
  Succesvolle traders hebben veel zelfbeheersing en laten zich niet snel van de wijs brengen. Handelen in markten met hoge volatiliteit heeft veel ups en downs. Daar moet je wel tegen kunnen. Wanneer je in paniek en ondoordacht cryptomunten gaat kopen en verkopen omdat de koersen zo schommelen, ben je niet geschikt voor het leven als daytrader.

 3. Focus
  Focus is een essentieel aspect van handel in cryptocurrencies. Er vliegt veel informatie en nieuws rond, maar de beste handelaren kunnen zich concentreren en laten zich niet afleiden door onbelangrijkheden en geruchten.

 4. Interesse in het onderwerp
  De beste handelaren zijn nieuwsgierige mensen met een onverzadigbare honger naar informatie over de markten waarin ze handelen. Het is bijna onmogelijk om de markt te verslaan als je deze niet begrijpt. Nogmaals, technische analyse en grafieken kunnen lezen zijn hier grote pluspunten.

 5. Discipline
  De beste strategie ter wereld is waardeloos wanneer je niet over de discipline beschikt om bij je plan te blijven. Teveel daytraders maken geen winst omdat ze afwijken van hun zelf bedachte strategieën.

Daytraden met crypto

Voorkom de meest gemaakte beginnersfouten

Een wijs persoon leert van zijn fouten. Een nog wijzer persoon leert van de fouten van anderen. Hier is een lijst met veel voorkomende beginnersfouten die jij moet vermijden.

 1. Beginnen met traden zonder plan
  Voordat jij een cryptomunt koopt, moet je weten wanneer je weer gaat verkopen. Te veel nieuwe handelaren kopen een munt en hopen dan dat deze omhoog gaat. Als dat niet het geval is, kijken ze toe, wachtend tot de trend omkeert. Plots staan ze 20% lager dan aan het begin van de dag. Dat gebeurt omgekeerd ook. Beginners nemen een positie in, de prijs stijgt, maar in plaats van eruit te stappen, worden ze hebzuchtig. Even later is de prijs gedaald en hebben ze hun winst misgelopen. Zorg altijd voor een strategie en houd je eraan.

 2. Handelen zonder stop-loss
  Het is essentieel om voor elke trade een stop-loss-order te hebben. Wanneer je een positie inneemt, moet je een bedrag instellen dat je bereidt bent om te riskeren. Zonder een stop-loss-order te plaatsen, kan de markt zich tegen jou keren en te veel van jouw saldo opslokken. Verlies kun je niet voorkomen, maar je kunt je maximale verlies wel zelf bepalen.

 3. Teveel risico nemen
  Cryptovaluta aankopen met geld wat je eigenlijk niet kunt missen. De meeste succesvolle traders riskeren ongeveer 1-2% van hun kapitaal op een enkele trade. Beginners zouden eerder een stuk minder dan meer risico moeten nemen, maar dat is lang niet altijd het geval.

 4. Verliezen altijd direct willen goedmaken
  Vaak krijgen de emoties van beginners na een paar verliesgevende trades op rij de overhand. Ze proberen hun verlies goed te maken en nemen onverantwoorde risico's en laten hun strategie los. Laten we duidelijk zijn; dit is geen daytraden. Dit heet gokken. En het is de gemakkelijkste manier waarop een handelaar alles verliest.

Daytrader worden: iets voor jou?

Populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin staan bovenaan de lijst qua verhandelbaarheid en gebruiksgemak. Er zijn echter ook minder bekende altcoins zoals Zcash, Das, Ripple, Monero en nog een flink aantal munten om in de gaten te houden. Houdt de het nieuws en de ontwikkelingen goed in de gaten en bekijk dan welke altcoin je gaat kopen.

Cryptokoersen zijn onderhevig aan grote schommelingen (hoge volatiliteit). Koersen kunnen binnen een korte periode veel stijgen en dalen. De prijs van Bitcoin ging bijvoorbeeld van € 50.000 naar € 25.000 en steeg vervolgens naar bijna € 55.000. En dat allemaal binnen vijf maanden in 2021. Hoewel dit betekent dat het risico hoog is, betekent dit ook dat het winstpotentieel ook heel groot is.

Begrijp blockchain

Je hoeft de technische complexiteit van de blockchain niet te begrijpen, maar een basiskennis zal je helpen te reageren op nieuws en aankondigingen die jou kunnen helpen toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

Doe je eigen onderzoek

CoinMarketCap is een geweldige plek om te beginnen. Hier kan jij snel kijken naar de cryptocurrency prijs, marktkapitalisatie en het volume van vrijwel elk cryptoproject dat je maar kan bedenken. Niet alleen dat, maar voor elke munt of token hebben ze een pagina met de historische grafieken, de officiële website, broncode, whitepaper, sociale activiteit en nog veel meer.

Daytrayding crypto op Binance

Geautomatiseerd handelen

Je vindt de cryptomarkt wel interessant, maar je hebt geen zin om een uitgebreide technische analyse te maken en de hele dag naar grafieken te staren. Het lijkt je veel makkelijker om dat door een computer te laten doen. Met andere woorden: je wilt geautomatiseerd trades uitvoeren.

Er zijn een aantal platforms die geautomatiseerde handelssoftware aanbieden. Het is niet nodig om een handelsrobot helemaal opnieuw te bouwen, zeker niet voor beginners. Maar ervaren daytraders doen dit vaak wel zelf. Wanneer je geen beginner meer bent in daytraden crypto, is dit wellicht een onderwerp om je verder in de verdiepen.

Crypto brokers zoals Binance hebben een publieke Application Programming Interface (API) waar jouw trading bot direct gekoppeld kan worden.

Kun je geld verdienen met daytraden crypto?

Daytrader worden voor de kost is voor velen een droombaan. De onafhankelijkheid en vrijheid zijn erg aantrekkelijk!

Iedereen die echter denkt dat het een gemakkelijke weg zal zijn naar financiële vrijheid, strandvakanties en Lamborghini's, moet een realiteitscheck doen.

De waarheid is dat fulltime crypto daytraden een zware baan is die veel toewijding, leren en opoffering vraagt. Als je goede strategieën ontwikkelt, de discipline hebt om je eraan te houden en goed met geld kan omgaan, dan heb je zeker een kans om veel geld te verdienen wanneer je gaat daytraden met crypto.