Bitvavo cryptoplatform

Bitvavo staking

Wat is staking bij Bitvavo en hoe werkt het?

Wat is Bitvavo staking? Hoe kun je hiermee geld verdienen en wat zijn de voordelen en de nadelen? Ook vertellen we je welke vergoeding je krijgt voor het staken van cryptomunten op deze exhange.

Wanneer je gaat starten met crypto en een gratis account wilt aanmaken bij crypto exchange Bitvavo, zal je je dit wellicht afvragen. Staking (spreek op zijn Nederlands uit als “stee-king”) is een term die je op veel plekken voorbij ziet komen wanneer je je aan het verdiepen bent in crypto.

In het kort betekent staking dat jij een beloning krijgt voor het in je bezit hebben en vasthouden van cryptovaluta. Je kunt het een beetje vergelijken met rente die je krijgt op een spaarrekening of rendement dat je ontvangt op aandelen. 


In je account kun je Bitvavo staking makkelijk aan- of uitzetten. Het kost je niks extra’s om hier gebruik van te maken.

Cryptoplatform Bitvavo is de meest gebruikte in Nederland

Staken op Bitvavo

Tegenwoordig bieden veel cryptoplatforms staking opties aan, zodat iedereen er z’n voordeel mee kan doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook op Bitvavo staking aanzetten en een beloning ontvangen voor het in je bezit hebben van cryptovaluta.


Staken is nog steeds een relatief onbekend concept bij beginners. Daarom vertellen we je in dit artikel meer over wat staking is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe je via exchanges zoals Bitvavo kunt staken.  


Bitvavo is een van Europa's toonaangevende beurzen voor digitale valuta. Bitvavo werd in 2018 opgericht om het gat tussen de digitale activa en de traditionele valuta's te dichten. Sindsdien is het de grootste en goedkoopste beurs in Nederland geworden waar je verschillende soorten cryptocurrencies kunt kopen en verkopen.

Wat is staking?

Staken is niets anders dan cryptomunten voor een onbepaalde tijd in je cryptocurrency wallet / je account vasthouden. Door dit te doen, kun je de veiligheid en de werking van een bepaald blockchain netwerk steunen. De stakingsbeloning kun je vergelijken met de rente die op een gewone spaarrekening wordt berekend. 


Als je cryptovaluta inkoopt, dan koop je een bepaald aantal munten of tokens en houd je die vast (staking). Als beloning voor het vasthouden, krijg je rente op de munt. De rente is voor elke munt verschillend, maar wordt meestal uitbetaald in de vorm van de cryptovaluta die jein je wallet vasthoudt.

Niet alle cryptocoins kun je staken. In je Bitvavo account kun je precies zien welke munten je kunt staken en wat de Bitvavo staking percentages zijn.

Hoe werkt Bitvavo staking en waarom zou je het doen? 

Door je munten of tokens op Bitvavo te staken, krijg je cryptobeloningen. In de praktijk zal je zien dat je hiervan niet veel merkt. Je munten zijn nog steeds jouw eigendom en je kunt op de beurs blijven handelen. Staken is een mooie manier om een extraatje te verdienen met cryptocurrency. 


Je kunt vrij gemakkelijk beginnen met staken. Het enige dat je bij Bitvavo hoeft te doen, is de optie staken aan te zetten. Volg hiervoor onderstaande stappen.

Stap 1

Maak een account aan en verifieer je identiteit bij Bitvavo (tip: lees hier meer over de welkomstbonus.

Stap 2

Koop vervolgens een munt die in aanmerking komt voor staking (welke dit zijn, lees je verderop in dit artikel).

Stap 3

Zet je staking aan in je accountinstellingen. Je kunt dit gemakkelijk doen via het staking dashboard.

Omdat Bitvavo flexibele inzetten gebruikt, worden alle munten die je bezit automatisch ingezet. Je hoeft hier zelf geen acties voor te ondernemen. Je kunt dus direct rente gaan verdienen met de cryptovaluta die jij in je bezit hebt.


Voordelen van staking op Bitvavo

Staking op Bitvavo biedt voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen van een staking op Bitvavo zijn: 


  • Verdien extra cryptovaluta: staken stelt je in staat extra munten te verdienen. Een bijkomend voordeel is dat je de verdiende munten ook kunt gebruiken om in te zetten waardoor je staking inkomsten steeds groter worden. 
  • De stakingsbeloning die je ontvangt, kan een stuk hoger zijn dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening. Helemaal gezien de huidige rentestanden.
  • Lage drempel: het is heel makkelijk om aan Bitvavo staking deel te nemen. Iedereen kan meedoen, ongeacht de hoeveelheid munten.
  • Geen kennis of dure apparatuur nodig: Je hoeft niets te doen om te kunnen staken. Het enige wat je hoeft te doen is het staken aanzetten, de rest gaat automatisch. Je hoeft daarnaast ook geen dure mijnbouwapparaten aan te schaffen. 
  • Door een cryptomunt te staken, help je op een directe manier een blockchain op te bouwen, uit te breiden en te verifiëren. Ook krijg je extra rendement.
  • Krijg stemrecht: in sommige gevallen krijg je stemrecht voor het opslaan van bepaalde munten. Deze stemrechten zijn vergelijkbaar met de rechten van aandeelhouders op de aandelenmarkt

Nadelen van Bitvavo staking

  1. Relatief lage opbrengsten: vergeleken met andere aanbieders zijn de stakingsopbrengsten bij Bitvavo relatief laag. 
  2. De gestaakte munten moet je in jouw Bitvavo wallet bewaren: een ander nadeel van het plaatsen van een Bitvavo staking is dat je jouw munten in de Bitvavo portemonnee moet bewaren en niet in een eigen wallet kunt opslaan.
  3. Vereist grote stortingen: om echt goed van het staken te kunnen leven, heb je nogal wat munten nodig. Ik geef je een voorbeeld: stel dat je 5% Bitvavo staking vergoeding krijgt voor een bepaalde munt en je hebt €100 geïnvesteerd, dan ontvang je €5 aan Bitvavo staking vergoeding.
  4. Staken is niet geschikt voor de korte termijn belegger: het loont alleen als je de munten voor langere tijd vastzet.

Bitvavo staking percentages

Wat zijn de Bitvavo staking percentages die je ontvangt? Het verwachte rendement verschilt per valuta en beurs. Elke valuta en beurs heeft z’n eigen regels en koersen. De jaarlijkse opbrengst kan oplopen tot 7,5% bij Bitvavo.

Een aantal munten werkt met vaste staking percentages die bepaald worden door de stakingsregels van het protocol. Voor andere munten liggen de uitbetalingspercentages niet vast. Het kan zijn dat de hoeveelheid van de cryptocurrency vóór de staking het beloningspercentage bepaalt. Tezos is hier een voorbeeld van.

Om een goed idee te krijgen van het rendement dat je kunt verwachten met het staken van crypto, kun je zogenaamde “staking coins” rekenmachines gebruiken. Voor Cardano vind je deze bijvoorbeeld op https://www.stakingrewards.com/earn/cardano/ of op https://cardano.org/calculator/. Hiermee kun je berekenen hoeveel cryptocurrency je terugkrijgt. 

Wanneer je al een Bitvavo account hebt, dan hoef je dit niet te doen. Je kunt je rendement namelijk zien in je dashboard.

bitvavo staking

Hoe worden jouw verdiensten uitgekeerd? 

Bij Bitvavo krijg je elke maandag uitbetaald. Opbrengsten worden iedere dag door Bitvavo berekend. Via het staking dashboard kun je een overzicht zien van je stakingsactiviteiten en verdiensten. Zo weet je precies hoeveel je al verdiend hebt. 


Het staat je vrij om de beloning over te maken naar je account via iDeal, maar het is beter om het gewoon in je wallet te laten zitten. Op die manier blijft je vermogen groeien en verdien je meer.  

staken bij Bitvavo

Welke coins kun je staken bij Bitvavo? 

1.    ARK (ARK)

2.    Bitcoin (BTC) 

3.    Bitcoin Cash (BCH) 

4.    Cardano (ADA)

5.    ChainLink (Link)

6.    Dai (DAI)

7.    Ethereum (ETH) 

8.    Litecoin (LTC)

9.    ICON (ICX)

10.    NEO (NEO) 

11.    Ontology (ONT) 

12.    Tether (USDT)

13.    Tezos (XTZ)

14.    Tron (TRX)

15.    USD coin(USDC) 

16.    VeChain (VET) 

17.    Waves (WAVES)


Voorbeelden stakingpercentages bij Bitvavo

USD coin (USDC)

Dit is volgens velen een van de veiligste opties om op in te zetten. USD Coin is een stabiele munt omdat het de wisselkoers van de dollar volgt. Hierdoor heeft deze munt minder last van grote koersschommelingen..


Het is echter wel een sterke cryptomunt met een marktkapitalisatie van 32 miljard USD. De stakingsvergoeding van USD Coin is 6,1% bij Bitvavo. Dit is erg goed gezien de veiligheid van je investering. Vandaar dat dit een van de beste opties is om op Bitvavo te staken. 

Tether (USDT)

Tether is de grootste stablecoin op de markt met een marktkapitaal van meer dan 68 miljard USDT. Een stablecoin is een cryptomunt die gekoppeld is aan een zogeheten fiatvaluta, bijvoorbeeld de euro, dollar of pond. 
Tether is gelinkt aan de dollar, maar sommige mensen vinden het minder veilig omdat het moederbedrijf BitFinex een Chinese beurs is. Toch is het een zeer goede optie die bij Bitvavo rendementen van meer dan 6% biedt. Deze munt wordt veel verhandeld op de markt, je kunt het dus onmiddellijk op de markt verkopen. 

Cardano (ADA)

Cardano is weliswaar geen stabiele cryptovaluta, maar toch is het een zeer populaire munt om te staken bij Bitvavo. Deze cryptocurrency is de blockchain van de ex-Ethereum oprichter Charles Hoskinson. Het is volatieler dan de hierboven genoemde stabiele munten, maar het wordt toch als veilig beschouwd omdat het de steun heeft van veel beleggers. 
Je kunt gemakkelijk 5% per jaar krijgen door Bitvavo staking van deze munt. Let op: doordat het een volatiele munt is kun je grote winsten behalen op de koers, maar ook grote verliezen.

Tips voor Bitvavo staking

Bitvavo staking is een makkelijke manier om zonder moeite extra geld te verdienen met crypto met cryptovaluta.
Hierbij een aantal tips om zo effectief en winstgevend mogelijk te staken.


Tip 1: bouw je cryptokennis op

Een van de beste tips is om de basis te leren voordat je investeert of de sprong waagt in de cryptowereld. De wereld van cryptocurrency kent veel termen en jargon. Daarom is het goed om een stevige basiskennis op te bouwen, ook op het gebied van staking bij Bitvavo. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een gratis basistraining volgen of een e-book downloaden.


Tip 2: leer van crypto experts

De tweede tip is om te leren van de crypto-experts. Wie zijn dit? Dit zijn mensen die een goede trackrecord hebben op het gebied van rendement behalen in de cryptowereld. Ze delen vaak online waardevolle inzichten en tips. Bekijk de filmpjes op Youtube of luister naar een podcast over crypto. Wil je echt meer weten over de wereld van cryptovaluta of wil je actief gaan handelen, volg dan een crypto cursus bij één van deze experts.


Tip 3: doe zelf goed onderzoek 

Een andere goede tip om succes te hebben met het staken bij Bitvavo is door je eigen onderzoek te doen. Onderzoek is de sleutel tot succes. Vertrouw ook nooit volledig op onderzoeken van anderen.  Wil je staken via Bitvavo? Bekijk dan zelf welke munten je op dat moment kan staken en wat de beloningspercentages zijn. 

Beloningen verdienen met staken op Bitvavo

Bitvavo staking is een gemakkelijke en mooie manier om extra beloningen en gratis crypto te verdienen. Vooral wanneer je voor de lange termijn investeert en de munten toch maar vast staan. 
Als de prijs van je gekozen cryptocurrency ook nog eens sterk stijgt, dan wordt het extra lucratief. Niet alleen verdien je dan aan het staken, maar je bezit wordt ook meer waard.


De risico's van staking bij Bitvavo zijn minimaal en de voordelen lijken zeer de moeite waard. Het is gemakkelijk, snel en relatief veilig. Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om via je eigen crypto wallet te staken, maar dit kost iets meer moeite en is dan ook meer geschikt voor de gevorderde gebruikers.

 

Daarnaast help je door een cryptomunt te staken op een directe manier een blockchain op te bouwen, uit te breiden en te verifiëren. En je haalt er ook nog eens extra rendement uit.

 

Kortom, Bitvavo staking is een goede keuze, vooral als je graag passief inkomen verdient aan munten die je aan het HODL’en (Hold On for Dear Life) bent. 


Wees echter altijd voorzichtig en houd rekening met de volatiliteit van cryptovaluta. Kies geen valuta die de potentie heeft om in waarde te dalen. Zo loop je het minste risico en kun je lekker een extra zakcentje verdienen met Bitvavo staking.